U kunt bij een notaris terecht als u bepaalde zaken officieel wilt vastleggen. Zo kunt u bij een notaris terecht voor een eigendomsoverdracht van een huis, een testament of een samenlevingscontract. Verder kunt u een notaris ook om juridisch advies en soms voor bemiddeling (mediation) om hulp vragen.

Kosten

Zoals ieder ander bedrijf, heeft een notaris ook prijzen. De prijs van een notaris hangt af van de soort zaak. Elke notaris mag zelf zijn tarieven vast stellen. Bij familiezaken kunt u ook in aanmerking komen voor een maximumtarief als u weinig inkomen of vermogen hebt. Dit tarief kunt u via een schriftelijk verzoek indienen. Dit doet u bij de voorzitter van de kamer van Toezicht over de notarissen en kandidaat-notarissen. Belangrijk is dat u omschrijft waarom u een notaris nodig heef en u uw inkomstenverklaring meezend. Als de voorzitter van de Kamer van Toezicht uw aanvraag heeft goedgekeurd, wijst hij u door naar een notaris in uw omgeving. Die zal de werkzaamheden verrichten tegen het lage tarief.

Verplichting of niet?

U bent niet altijd verplicht om een notaris in te schakelen. Voor de volgende dingen is een notaris echter wel verplicht:

  • Bij de koop en of verkoop van een huis, is het verplicht om een notaris in te schakelen.
  • Ook bij het opstellen van de huwelijksvoorwaarden is een notaris verplicht.
  • Een samenlevingscontract hoeft echter niet door een notaris opgesteld te worden. Dit mag u zelf doen.
  • Voor een testament geld het zelfde als voor een samenlevingscontract. U mag dit zelf regelen.

Notariskantoor en Kamer van Toezicht.

Het adres van de Kamer van Toezicht, waar u uw aanvraag voor een maximumtarief in kunt dienen, is het zelfde adres als het adres van de arrondissementsrechtbank die over uw woonplaats gaat. Een notariskantoor kunt u gemakkelijk op internet zoeken met als zoekwoorden “Notaris” en uw stadsnaam.

Contact

Heeft u een notaris nodig of wenst u advies van een notaris? Vind een erkende notaris via Zoekjenotaris.nl. Deze site beheert een groot netwerk van notarissen. Zo bent u verzekerd van een vakman bij u uit de buurt.