Goed debiteurenbeheer is van levensbelang. Omzet draaien is één ding. Verzonden facturen betaald krijgen is minstens zo belangrijk. Heeft u als bedrijf een goed debiteurenbeheer dan betekent dit dat u de verliezen verkleint. Wij geven u een aantal tips om uw debiteurenbeheer te verbeteren.

Voorkom dubieuze debiteuren

Niet alle debiteuren zullen binnen de afgesproken tijd, of zelfs nooit betalen. Dit noemen we dubieuze debiteuren. Bij dubieuze debiteuren is het niet zeker of het geld wel binnen zal komen. Wij hebben voor u een aantal tips om dubieuze debiteuren te voorkomen.

Tip 1 – Als u twijfel heeft over een klant, informeer dan extern over betalingsgedrag van deze klant.
Tip 2 – Zorg dat de klant een deel vooruit moet betalen.
Tip 3 – Staat er nog een rekening open? Geen nieuwe opdrachten aannemen van deze klant!
Tip 4 – Wees duidelijk over het betalingstermijn dat u hanteert.
Tip 5 – Is een herinnering versturen nodig? Reken dan nog extra administratiekosten.

Strakke planning

Een strakke planning zorgt ervoor dat u een goed overzicht krijgt. Als een rekening niet betaald wordt, wanneer moet er dan een herinnering worden gestuurd of wanneer moet u dan bellen? Maak hier een planning in en houdt u hier ook daadwerkelijk aan. Als u met een strakke planning werkt weet u precies wanneer u een herinnering moet sturen en wanneer er eventuele andere oplossing moeten worden gezocht.

Persoonlijk contact

Als u een herinnering heeft gestuurd naar de desbetreffende debiteur, maar u krijgt geen reactie, dan is het verstandig om persoonlijk contact op te nemen met de klant. Het kan zijn dat als u persoonlijk contact opneemt dat de klant zich dan bedenkt en betaald. Denk er wel aan dat u bij het persoonlijk contact respectvol blijft tegenover uw klant.

Vordering uit handen geven

Hebben alle stappen die u heeft ondernomen om een debiteur te laten betalen niet gewerkt? Geef dan de vordering uit handen bij een incassobureau zoals NGC Incasso. Het inschakelen van een expert geeft vaak meer gewicht aan de incasso, waardoor de debiteur sneller tot betaling over zal gaan.